ГУП Београда М. Сомборског из 1951. на Забрежју

Маја Вуковић Бисерко и Ана Ранисављевић су отвориле изложбу и потом одржале стручно вођење изложбе “Авангарда, архитектура и урбанизам” у оквиру манифестације Дана европске баштине- Наслеђе и образовање у главној галерији КЦ “Перило” на Забрежју 27.9.2020. године. Подршку пројекту Европа и колекције Перило дало је Министарство културе и информисања републике Србије. Фотографије изложбе је урадио Дарко Бјелановић, а Ненад Аћимовић је био аутор плаката.

Посетиоци су могли да се упознају у оквиру изложбе са радовима Милоша Сомборског. Милош је био члан авангардне групе Травелери, али и архитекта, урбаниста и фотограф. На Забрежју су премијерно изложене документација, фотографије, уметнички манифест, планови, Октобарска награда града Београда, диплома из Загреба, медаље из Београда и Сарајева у дуплираној и проширеној Главној галерији.

У простору је доминирала копија Генералног урбанистичког плана Београда аутора Милоша Сомборског из 1951. године који је био излаган 2018. године у МОМА, њујоршком музеју савремене уметности.

Организатори су истакли да је ГУП фотографисао Срђан Вељовић, тренутно најактивнији београдски уметнички фотограф. Монографију о колекцији и изложби ауторке спремају за крај године.