Izložba Dunje Ćorlomanović “Gde prestajem ja, gde počinješ ti” od 18.2.’22. u Galeriji Blok

U novobeogradskoj Blok galeriji, biće otvorena u petak 18.2.2022. druga samostalna izložba obrenovačke umetnice i članice ULUS-a Dunje Ćorlomanović, pod nazivom “Gde prestajem ja, gde počinješ ti”, s početkom u 19 časova (adr. Jurija Gagarina 221).

U tekstu za katalog izložbe Dunja Ćorlomanović je napisala:

Krilatica “Gde prestajem ja, gde počinješ ti” potiče od mišljenja da roditelj ideje koja je seme za nastanak dela nije umetnik, već umetnikov sagovornik ili aktivni objekat posmatranja. Umetnik je aktivno oko, a sagovornik aktivne usne, i njih dvoje u interakciji začinju misao koja je ključala pobuda za nastanak dela. Trenutak ideje predstavlja najradosniji trenutak stvaralačkog začeća. Ideja je sirova i vrela, ona obuzima um i telo i svojom pojavom uspostavlja prioritet nad svakodnevnicom.

Na moje stvaralačko razvijanje veoma je uticalo insistiranje profesora tokom školovonja da uvek sa sobom nosimo blok koji će biti svojevrstan vizuelni dnevnik i podsticati da i u najjednostavnijem trenutku uobičajenosti mislimo kao stvaraoci.

S druge strane, paralelna potreba za vizuelnim i verbalnim izrazom trenutno se smestila u specifičnom crtačko-jezičkom prostoru, koji ne pravi razdor između reči i vizuelne predstave, već ih sažima i objedinjuje. Reč se osamostaljuje i oživljava crtačkom logikom.

Dečaci da se ne rugaju dečacima i devojčicama, devojčice da se ne rugaju devojčicama i dečacima, 2021, akril na lesonitu (autor Dunja Ćorlomanović), 60 x 80 cm

U mom likovnom radu začeće je uvek misao. Misao poseduje pokretačku snagu rođenja, udisanja, igre, oživljavanja. Prijatelji i duhovni sagovornici u velikoj meri utiču na kreativno razmišljanje. Muza koja je vodilja, koja upečatljivšću svoga bića osvetljava ideju ključni je graditelj rada. Umetnik je poput sunđera, upijač, onaj koji povišenom osetljivošću odabira potentnu misao. U pitanju Gde prestajem ja, gde počinješ ti? sažeta je suština prijatne nedoumice koliko je ono što stvaram zaista moje, a koliko pripada plemenitom, surovom i čulno bogatom svetu. Postoji li uopšte i gde se uspostavlja granica između tebe, mene i sveta? Jesmo li jednostavno učesnici u formiranju vibrantnog, nepremostivog i bezgraničnog energetskog talasa tvoritelja? Ima li potrebe za određivanjem razgraničenja među nama?

Nastojim da slikam pošteno. Slikam ono čemu svedočim i što doživljavam.  Iako su misli začetnice izvučene iz subjektivnih, intimnih svetova nekolicine, one otvaraju polje saosećanja i poseduju karakter univerzalnih čovekovih senzacija.

Dunja Ćorlomanović rođena je 1995. godine u Beogradu. Osnovne i master studije slikarstva završila je 2018. i 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dobrice Bisenića. Realizovala je jednu samostalnu izložbu u Obrenovcu i nekoliko desetina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je nekolicine murala i mozaika izvedenih u javnim prostorima.  Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti. Ima status samostalnog umetnika.

Dunja Ćorlomanović je dva puta bila učesnica zabreško-beogradskog jazz/alternativng EUnic festivala Oslobađanje (LINK) i to 2016. i 2018. Pružila je u okviru aktivnosti Festivala Oslobađanje 2016 nemali doprinos u organizaciji rezidencijalnog boravka studenata FLU i FPU u KC Perilo, u godini kada su počele aktivnosti u ovom kulturnom centru.

Oslobađanje 2016. rezidencijalni boravak studenata FPU i FLU na Zabrežju u KC Perilo

Godine 2017. učestovala je na slikarskoj koloniji i potonjoj izložbi Pizložba na spomen-izletištu Perilo.(LINK)

Izložba i likovna kolonija Pizložba na Spomen-izletištu Perilo 2017. foto: Milan Katić

Godine 2018. sa koleginicom sa klase Sarom Milojević realizovala je na rezidnecijalnom boravku u KC Perilo za Festival Oslobađanje skulptosliku Dijalog. Rad je bio izložen na Festivalu i imao je edukativnu ulogu o značaju i poziciji jugoslovenske istorijske avangarde, konkretno pokreta Zenit (LINK).

Oslobađanje 2018 Dunja Ćorlomanović kao učesnica performansa “Zona slobode” (desno- fotografija Darko Bjelanović), koncert Renato Chicco tria u Domu kulture Studentski grad i radovi oko loga nastali prethodnog dana u Zabrežju tokom “Zone slobode” (levo- fotografija Jovan Nedeljkov)

Iste godine na festivalu učestovala je u performansu Zona slobode 2018. godine, kada je zajedno sa umetnicama Sarom Milojević, Marijom Čolić i Suzanom Stojadinović oslikavala nepravilne forme apstraktnim motivima na bini tokom koncerata prvog festivalskog dana na Zabrežju. U sledećem jazz danu slike u tehnici akril na stiroporu plovile su Savom i potom bile izložene oko loga Oslobađanja na bini Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Fotografija predstave umetničkih dela Zona slobode nalazi se na naslovnoj strani promotivnog muzičkog CD-a Renato Chicco tria “afterjazzmasterclass oslobadjanje 2018. live”. Zanimljivo je da se 18.2.2022. otvaraju izložbe Suzane Stojadinović (LINK) i Dunje Ćorlomanović. U Galeriji Kolarčeve zadužbine, trenutno je postavljena izložba Marije Čolić (LINK). Sve tri su učesnice performansa Zona slobode.