Изложба “Носталгија” Вање Црнобрње у Обреновцу 4. јуна

У Обреновцу у Улици Војводе Мишића бр. 128 свој уметнички, као и рад на очувању културног и архитектонског наслеђа представиће архитекта Вања Црнобрња, изложбом “Носталгија”, која ће бити отворена 4. јуна у 18 часова. Вања је дуги низ година била обреновачки урбаниста, запослена у Градској општини Обреновац, архитекта који се бави уметношћу целог живота. Пева у Црквеном хору “Јоаким и Ана” у Обреновцу.

“Носталгија” изложба Вање Црнобрње у Обреновцу (фото: Милан Катић, 2022)

Црнобрња ће изложити своје аквареле, графике и цртеже које је стварала целог живота и које чува у свом дому. Мотиви слика су архитектура традиционалних грађевина, природа и пејзажи које је овековечила на путовањима и годишњим одморима. Цетиње, Црна Трава, острво Молат код Задра, Струга, Обреновац, село Звонце, Лепенски Вир, Дунав, у Србији, Црној Гори и Хрватској представљени су вештим сликарско-архитектонским композицијама у пажљиво бираним кадровима на начин на који их је видела и доживела ауторка.

Најава изложбе “Носталгија” ауторке Вање Црнобрње (снимак: Милан Катић, 2022)

Изложба се одржава у кући познате обреновачке породице Аничић. Након завршетка изложбе кућа ће бити срушена да би се на истом месту подигла четвороспратница, те се изложба одржава захваљујући љубазности и уз дозволу нових власника. По судбини објекта у којем се одржава, изложба “Носталгија” подсећа на изложбу “У плавом”, ауторке Милице Црнобрње Вукадиновић, Вањине ћерке, сликарке и професорке Факултета примењених уметности у Београду, која је одржана 2012. године у главној улици у Обреновцу у старој градској апотеци из XIX века. Године 2021. стара апотека неповратно је изгубљена као простор културе и наслеђа, иако су се многи, првенствено Вања Црнобрња, залагали за очување објекта и јединственог деветнаестовековног аутентичног апотекарског намештаја. Надлежни у Обреновцу су одлучили да простор изнајме апотекарској фирми, која није имала довољно слуха за очување фасадних рељефа и скулптура у јавном простору главне улице, јер није била у уговорној обавези према Обреновцу, Обреновчанима и њиховом културном наслеђу.

На изложби “Носталгија”, у улазу у холу посетиоци ће моћи да виде поставку културног наслеђа Обреновца. Изложени су копија урбанистичког плана Обреновца из 1903, графике са разгледница “Поздрав из Обреновца”, сачувани оригинални орнаменти са једне, претходно срушене обреновачке куће, један стари рам за слику и један идејни пројекат, архитектонско – уметнички рад Вање Црнобрње о томе како треба да изгледа обреновачки лучки Забрешки град на обали Саве са старим магацинима, адаптираним у уметничке атељее и објекте културе. Нажалост, та идеја такође није реализована јер нису сачувани ни магацини, а ни забрешка лучка дизалица Ганц на истој локацији. Архитектонско-уметнички рад Вање Црнобрње чува се у Колекцији “Перило”, о којој је УГ “Перило Забрежје” издало књигу 2021. године. Део поставке са културним наслеђем на изложби “Носталгија” садржи и адекватно занимљиво сценографско решење у облику растуреног пијанина који се налазио у власништву породице Аничић.

Главни утисак о овој јединственој и за Обреновац значајној изложби је аутентично представљена лепота културног наслеђа виђена очима које умеју да виде и душом која уме да доживи и пренесе, најпре на своје троје деце, а сада и широј публици. Та лепота исијава и из ауторкиних акварела, изложених експоната и из идеје да се треба уложити у рад на очувању културног наслеђа и тренутак, као што је отварање изложбе “Носталгија”, ма шта сутра донело.

Да би културно наслеђе Обреновца и Србије, које се непажњом у материјалном свету уништава, било сачувано као дух и идеја, мора се обзнанити и видети кроз публикације, новинарске записе, стручне радове, фотографије или кроз неоспорно дивну изложбу “Носталгија” ауторке архитекте Вање Црнобрње.