Preporuka Jacoba Karlzona i najava “Oslobađanja 2020”

Nakon Festivala “Oslobađanje 2019”, švedski pijanista, Jacob Karlzon je uputio poruku podrške i pohvalio zabreško-beogradski omladinski jazz-alternativni EUnic Festival “Oslobađanje”(LINK), na kojem je učestvovao na koncertu Morten Ramsbol tria 7.7.2019. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Koncert je podržala Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu.

Film o Festivalu “Oslobađanje 2019”. Umetnici iz osam zemalja uz podršku Ambasada Austrije, Danske i Mađarske.

Jacob je izjavio: “Za mene su konverzacija i diskusija o raznim temama neophodne za napredak i improvizaciju u muzici i životu. Bilo je veliko zadovoljstvo upoznati Vas iz organizacije i publiku Festivala “Oslobađanje”. Siguran sam da će festival da raste i da se širi vremenom i biće interesantno pratiti njegov razvoj. Takođe, bilo je veoma zanimljivo saznati o Zenit pokretu(LINK) i o intelektualnim i umetničkim pokretima iz vremena njegove aktivnosti. Hvala vam za divno provedeno vreme u Beogradu.

Jacob Karlzon je Steinway pijanista. Jedan od retkih iz sveta jazza koji ima prestižni status koji podrazumeva da je uvršten među ekskluzivne umetnike fabrike koncertnih klavira Steinway & Sons. On je i autor Warner bros music izdavačke kuće. Njegov album iz 2019. godine “Open waters” je bio jazz album nedelje na Deezer platformi.

Sledeći Festival biće održan 4-5.7. 2020. godine. Umetnički urednik je akademska slikarka Marija Čolić. Zbog pandemije korona virusa, ove godine neće biti jazz koncerata, najavio je osnivač Festivala, Milan Katić. Realizovaće se online jazz projekat “Give me 5”,a u okviru vizuelnog programa najavljen je rezidencijalni boravak umetnika u KC “Perilo”(LINK) i na izletištu Perilo(LINK), kao i nastavak “vOdOm” (LINK) projekta.

Organizatori su pozvali dosadašnje donatore da se uključe u finansijsku podršku Festivalu, pošto postoji prostor za reklamu i za podršku.