Фотографија породице Варићак из колекције “Перило”

Године 2020. Министарство културе и информисања је подржало пројекат “Европа и колкеције Перило”, које је удружење “Перило Забрежје” предложило на конкурсу за музејско наслеђе. Удружење ће у септембру организовати монографску изложбу на месту почетка српске дипломатије (ЛИНК). Кустос ће бити мастер историје уметности Доротеа Гаталица. Фокус ће бити на до сада необјављеним експонатима.

Оригинална фотографија породице Варићак из породичног наслеђа и колекције “Перило” није до сада објављивана. Отац (горе десно) је Владимир Варићак(САНУ ЛИНК), чувени математичар који је водио нееуклидску научну преписку са Албертом и Милевом Ајнштајн на теми теорије релативитета. Био је ректор Загребачког универзитета 1921-1922. године, проучавао живот и дело Руђера Бошковића.

Владимир би требало да добије више пажње у српској јавности, поготово јер га је један од најзначајнијих српских научника, Милутин Миланковић, истакао као омиљеног предавача који је пресудно утицао на његов животни пут.

У колекцији “Перило” се налазе бројни експонати из наслеђа породице Варићак. Посебно место заузима примењена хемија којом се бавио Владимиров син, др хемије Светозар Варићак(на фотографији испод мајке), чија је жена Вида Сомборски по мајци Евдокији Вићентијевић, са Забрежја. Светозар такође има занимљиву научну биографију и дело којем је био посвећен. У периоду студирања у Цириху становао је код Алберта и Милеве Ајнштајн.

Изложиће се Светозарови научни радови, фотографије и документација. Дипломирана хемичарка Маријана Новитовић је стручни сарадник на пољу анализе Светозаровог рада.

На фотографији четири сина носе аустријску униформу пред рат Аустрије са Србијом. У рату, наравно, нису учествовали.

Обреновац добија музеј у којем експонати имају шири значај од локалног.