Najava novog protesta Zabrežana ispred Doma kulture, 17. jula 2023, povodom nelegalne deponije uglja

Neformalna Grupa građana “Ne damo Zabrežje”, koju su pokrenuli Zabrežani Darko Maksimović, Mladen Srećković, Dejan Marinković, Vladimir Radosavljević sa još 142 člana najavila je novi protest ispred Doma kulture u Zabrežju, povodom, još uvek neodvežene velike ilegalne deponije uglja na obali Save, popularnom zabreškom i obrenovačkom kupalištu – keju. Protest je zakazan za ponedeljak, 17. jula 2023. u 19.30 časova, jer tog dana ističe rok od sedam dana koji su dobili vlasnici uglja da ga sklone sa zabreške obale, po rešenju komunalne inspekcije GO Obrenovac.

Pozivnica za protestno okupljanje Neformalne grupe građana “Ne damo Zabrežje”

Istovaren ugalj koji TENT nije hteo da primi, u vlasništvu je firme Virom group DOO, čiji je zastupnik po APR-u g-đa Vesna Nešić. Deponija je nastala 5-6. jula, istovarom uglja sa savskih barži na zemljište u zakupu firme Nikoop DOO u njihovoj ugovornoj saradnji. Ugalj je istovaren i na zemlju koja se nalazi u vlasništvu Železnice Srbije i Vodoprivrede, ali i pored Vodovoda u Obrenovcu, što je iniciralo osnivače neformalne grupe “Ne damo Zabrežje” da organizuju prvi protest zbog očiglednog kršenja više zakona Republike Srbije i ugrožavanja života i imovine građana u Zabrežju i Obrenovcu.

Mašine stoje, ugalj se ne odvozi – 18.00 časova, nedelja 16. jul (foto: Milan Katić)

Zbog deponije su reagovali i nadležni – predsednik Mesne zajednice u Zabrežju Nikola Belić i predsednik GO Obrenovac Miloš Stanojević, koji su prisustvovali protestnim skupovima i izjavili da nisu znali za ideju pravljenja deponije uglja na Zabrežju. Reagovala je i nadležna vodoprivredna inspektorka Jelena Milutinović koja je po službenoj dužnosti izdala rešenje o zabrani istovara. Prošlog ponedeljka rešenjem komunalne inspekcije GO Obrenovac naloženo je da u roku od sedam dana bude sklonjena deponija, a predsednik GO Obrenovac je preneo okupljenim građanima na drugom protestu da je obavešten načelnik uprave za vanredne situacije g. Vasović zbog opasnosti od ekoloških akcidenata.

Mašine stoje, ugalj se ne odvozi, nema barži za odvoz po rešenju inspekcije GO Obrenovac – 18.00 časova, nedelja 16. jul (foto: Milan Katić)

Predstavnici firme Virom group DOO koji su odgovorni za nelegalnu deponiju uglja na obali Save, nakon drugog izdatog rešenja o zabrani istovara nastavili su da ugalj deponuju noću. Na to su predstavnici neformalne grupe “Ne damo Zabrežje” reagovali i fizički sprečili nastavak radova i potom ponovo organizovali novi protest usmeren i na nadležne, uz zahtev da se obezbede poštovanje zakona i bezbednost građana.

Mašine stoje ugalj se ne odvozi – 18.00 časova, nedelja 16. jul (foto: Milan Katić)

Obzirom da su najavljene tropske vrućine narednih dana, postoji realna opasnost od samozapaljivanja uglja, koje bi potom onemogućilo rad vodovoda i visoku ugroženost ljudi i imovine – ne samo na Zabrežju. Prema izjavama pokretača inicijative “Ne damo Zabrežje”, među meštanima postoji velika zabrinutost jer je očigledno da radnje na vraćanju uglja na barže nisu otpočete. Članovi neformalne grupe su naglasili da neće dozvoliti odvoženje uglja kamionima, jer bi to ugrozilo puteve i građanima Obrenovca donelo nove probleme.

Mašine stoje ugalj se ne odvozi – 18.00 časova, nedelja 16. jul (video: Milan Katić)