Nelegalno istovareni ugalj odvoziće se sa Zabrežja kamionima od srede 19. jula

Neformalna Grupa građana “Ne damo Zabrežje”, koju su pokrenuli Zabrežani Nenad Srećković, Darko Maksimović, Dejan Marinković, Mladen Srećković i Vladimir Radosavljević sa oko 150 članova održala je 17. jula 2023. novi protestni skup ispred Doma kulture u Zabrežju, povodom, još uvek neodvežene velike ilegalne deponije uglja na obali Save, popularnom zabreškom i obrenovačkom kupalištu – keju. Istovaren ugalj koji TENT nije primio, u vlasništvu je firme Virom group DOO, čiji je zastupnik po APR-u g-đa Vesna Nešić. Deponija je nastala 5-6. jula, istovarom uglja sa savskih barži na zemljište u zakupu firme Nikoop DOO i u njihovoj ugovornoj saradnji. Dalji istovar sprečili su meštani Zabrežja, koji su se organizovali i protest 17. jula zakazan je sa ciljem da se hitno odveze ugalj istovaren u blizinu Vodovoda, Doma zdravlja i isturenog odeljenja OŠ “Posavski Partizani”.

Osnivači Grupe građana “Ne damo Zabrežje” Nenad Srećković, Darko Maksimović, Dejan Marinković, Mladen Srećković i Vladimir Radosavljević (sleva na desno) (foto: Milan Katić, 17. jul 2023)

Protestu su prisustvovali predsednik MZ Zabrežje Nikola Belić, ostali članovi Saveta MZ Zabrežje i predsednik GO Obrenovac Miloš Stanojević, te je protest imao formu otvorenog sastanka, koji je rezultirao dogovorom da se hitno nelegalno nasuti ugalj na zabrešku obalu kod Vodovod u Obrenovcu odveze kamionima. Na dan sastanka istekao je rok od sedam dana da se odveze ugalj po rešenju komunalne inspekcije GO Obrenovac. Rešenje je dostavljeno zastupnici Virom groum DOO direktorki gospođi Nešić u prostorijama GO Obrenovac.

Grupa građana “Ne damo Zabrežje” i novi protest povodom nelegalne depnije uglja (foto: Milan Katić, 17. jul 2023)

Protest je otvorio Dejan Marinković, predstavljajući problem, a potom su Mladen Srećković i Vladimir Radosavljević postavili pitanja za prisutne nadležne, koji su se popeli na stepenište Doma kulture u Zabrežju i dali svoje odgovore.

Predsednik GO Obrenovac Miloš Stojanović i predsednik MZ Zabrežje NIkola Belić su dali odgovore na piostavljena pitanja (foto: Milan Katić. 17. jul 2023)

Ceo protestni skup, pitanja, odgovore nadležnih i potonji usmeni dogovor se mogao pratiti i čuti uživo u prenosu koji je realizovalo Udruženje “Perilo Zabrežje” na svom oficijelnom facebook fanpejdžu (LINK NA VIDEO – neophodno je ulogovati se na facebook nalog).

Grupa građana “Ne damo Zabrežje” i novi protest povodom nelegalne depnije uglja (foto: Milan Katić, 17. jul 2023)

Glavni zaključak koji je donet na okupljanju u komunikaciji između opravdano revoltiranih građana i predstavnika vlasti je da je najbolje hitno odvesti ugalj, jedinom trenutno mogućom opcijom – kamionima, koji će propisno i zakonski biti obezbeđeni. Sprovedeno je usmeno glasanje i ceo dogovor-ugovor oko detalja bio je usmen. Prisutni građani su želeli da utvrde i da li su podnete krivične prijave protiv počinioca nadležnih u Virom group DOO. Predsednik GO Obrenovac je obećao da će detalje ispratiti agilnije obaveštavanje građana na oficijelnom sajtu GO Obrenovac o toku rešavanja aktulenog problema.

Mladen Srećković i Vladimir Radosavljević čitaju pitanja za prisutnog predsednika GO Obrenovac Miloša Stojanovića (foto: Milan Katić, 17. jul 2023)