Razgovor sa Vojom iz benda “U zmajevom gnezdu” i najava drugog Air fest-a u Obrenovcu 24-25. juna

U Obrenovcu na obodu zabranske šume na prostoru iza kafane “Kod tri lepe” u dva dana 24. i 25. juna biće održan drugi rok ekološki festival Air fest (oficijelni sajt LINK), na kojem će nastupiti jedanaest bendova, pozorišna trupa Hator (LINK), a program će uključiti ekološku radionicu i konferenciju na kojoj će učestvovati RERI (LINK). Festival se održava pod sloganom “prodišimo”, a organizatori su najavili dobar provod i angažovan program koji nedostaje u sve zagađenijem Obrenovcu. Cena dnevne karte je 600 dinara, a za oba dana je 1000 dinara i može se kupiti u prostorijama “Kod tri lepe”.

Program festivala uključuje 4 benda iz Obrenovca: U zmajevom gnezdu, Brattss, Bendover i zvezde prve večeri – Oslobodioce, dva cover benda: Lutke na koncu (Kud Idijoti tribute), BandX (AC/DC tribute) i pet etabliranih bendova: Multietnička atrakciju, Void Inn, Samostalni referenti, Atheist Rap i zvezde druge večeri Artan Lili. Program će otvoriti specijalna gošća festivala Olivera Dragićević Skvo.

Air fest Obrenovac (2021)

Pank rok bend U zmajevom gnezdu (LINK) su Voja Teofilović – glas, Nikola Radovanović – glas, Nikola Janković – bas, Sergej Sokolov – gitara i Đorđe Bajić – bubnjevi. Sebe predstavljaju kao Old-skul petorku iz predgrađa a njihov youtube kanal nosi lokalpatriotsko ime uzgobr. Objavili su dva maksi singla i dva albuma, od kojih je poslednji “VI kategorija” objavljen 2015. godine. U Obrenovcu su poznati po beskompromisnim pankerskim svirkama sa prijateljskim pank bendovima, oštrom jeziku pevača Voje i zabrani za nastupanje u javnim institucijama jer je bend koji su ugostili na rođendanskoj svirci u Obrenovcu pevao “zabranjene stihove”.

Medij Zabrežje ugostio je pevača benda U zmajevom gnezdu Vojislava Teofilovića Voju pred nastup na drugom Air festu.

RAZGOVOR Milana Katića Zabrežje i Vojislava Teofilovića U zmajevom gnezdu (UZG):

Zabrežje: Vojo, niste svirali u svom Obrenovcu 5 godina. Da li ste se uželeli bine i šta mogu posetioci drugog Air festa da očekuju od benda U Zmajevom Gnezdu?

UZG: Pozdrav. Kao prvo puno ti hvala na pozivu, puno nam znači podrška prijatelja iz rodnog grada. Bili smo željni svirke čak i u neko srećnije vreme kada se sviralo redovnije. Sada se ta želja množi sa deset, pogotovo kad uzmeš u obzir da sviramo u Obrenovcu – nakon pola decenije. Od nas se uvek može očekivati izbijanje bubnih opni, gomila energije i određena doza provokacije. Naravno, propisna zdravica uz hladno pivo i vinjak je neizbežna.

Zabrežje:Posledni put u Obrenovcu svirali ste pre pet godina na Festivalu “Oslobađanje 2017”. U međuvremenu taj festival nije nastavio da se razvija kao letnji festival na obali Save, već je izmešten u Beograd zbog nepovoljne situacije u kulturi u Obrenovcu. Šta je po tebi problem u Obrenovcu i zašto nema koncerata kakvih je nekada bilo?

UZG: Tačno, nije nas bilo od tog Oslobađanja koje je, ako mene pitaš, bilo zadnji bastion alternativne kulture u Obrenovcu. Mislim da si sam odgovorio na ovo pitanje. Ne treba puno lupati glavu oko toga zašto je situacija nepovoljna što se tiče kulture. Nezainteresovanost kulturnih institucija kada je u pitanju alternativa je nešto šta se podrazumeva. Još ako ne ideš uz dlaku ljudima koji tim institucijama upravljaju za tebe apsolutno nema mesta u njihovimm terminima i prostorijama. Sticajem okolnosti nakon naše poslednje rođendanske svirke u Obrenovcu 2016. godine, uspeli smo da saznamo kako smo nepoželjni jer su bendovi svirali pesme koje su isprovocirale vodeće ljude u našoj opštini. Jako je teško raditi sa ljudima koji drugačije stavove posmatraju kao napad na njih lično.

U zmajevom gnezdu featuring Saša Baša od 2 min i 50 sec (Oslobađanje 2017)

Mi smo uz ostale bendove iz našeg grada svirali širom Srbije i regiona, dovodili bendove sa strane o našem trošku i uvek predstavljali rodni grad u najboljem svetlu dok zaduženi za kulturu kod nas smatraju da su završili posao ako organizuju guslarsko vece (uz puno poštovanje guslarima) i koncert Amadeus benda na trgu. Funkcionišemo na različitim frekvencijama, za nekoga je kultura posao dok je za nas to prilika da upoznamo nove ljude, proputujemo kroz razna mesta i pokažemo ko smo i odakle smo kroz našu muziku. U polemiku o klubovima i festivalima ne bi dublje zalazio. Tim ljudima sigurica je zvati tezgaroše, Bajage i ostale dinosauruse. Za autorske bendove nema tu prostora pogotovo ako se ne uklapaš u njihov šablon. Bitna je zarada i ništa više, pa se vi pitajte zašto je scena zamrla.

Zabrežje: Primetna je pankerska nota u lajnapu prvog dana. Tvoj pank-rok bend UZG otvara drugi Air fest u 20 časova 24. juna. Da li si spremio neki prigodan govor?

UZG: Jako nam ja drago da učestvujemo u tzv. pankerskom danu. Sviramo sa Atheist Rap-om i Oslobodiocima koji su nam bili veliki uzori na početku, dok sam danas izuzetno ponosan da te ljude nazivam prijateljima. Nema spremnog govora, kod nas je sve oduvek išlo spontano. Što bi rekli “Što na um to na drum”. Zato smo valjda i ostali u zapećku preko deset godina, ali ne smeta nam. Oduvek smo smatrali da nam je dužnost reći u pesmi sve ono što ljudi misle, a silom prilika drže u sebi.

Oslobodioci na prvom Air festu 2021.

Zabrežje: Da li je u planu novi materijal? Da li Sergej Sokolov, kao vrstan gitarista (ex Bukowski, ex Oslobodioci, ex Moloa) učestvuje u kreativnom procesu i koliko je njegov stil sviranja uticao na sadašnji muzički izraz benda UZG?

UZG: Sergej je ušao u bend baš u trenutku kada nam je trebala neka nova doza energije. Izuzetno smo ponosni na to što nam je pre svega prijatelj, a o njegovom muzičkom doprinosu je izlišno pričati. Pesme smo od samog početka pisali svi zajedno, tako da je prisutan uticaj svih sadašnjih i bivših članova. Svako ubacuje nešto svoje, slušamo dosta toga ali nam je svima zajednička crta taj old school punk koji obožavamo. Dakle, na naš zvuk je neizmerno uticao svaki čovek koji je prošao kroz bend. Takođe, dosta su na nas uticali domaći bendovi, posebno PKB Padinska Skela koji posmatramo kao najveće bogatstvo punk-a na ovim prostorima ikada.

22. jun 2022. Zabrežje