Stogodišnjica Zenita u galeriji Rima 1.2.2021.

Galerija Rima u Beogradu (Pariska 8) obeležava 1.2.2021. februara stogodišnjicu avangardnog časopisa Zenit izložbom u okviru koje će biti predstavljeni originalni primerci Zenita, izdanja i dokumentarni materijal. Vek od pokretanja časopisa Zenit, čiji je osnivač, glavni i stalni urednik bio tada mladi književnik, pesnik i prevodilac Ljubomir Micić (1895-1971), navršava se 1. februara, kada će u Rimi i biti otvorena izložba. Od 2009. godine svi brojevi časopisa Zenit su uvršteni u UNESCO digitalnu biblioteku sveta od strane Narodne biblioteke Srbije.

Pokretač Zenita Ljubomir Micić (1895-1971) i stranica iz izdanja “Kola za spasavanje”

Časopis Zenit pojavio se u februaru 1921. godine kao Internacionalna revija za novu umetnost i kao jedino glasilo sa jugoslovenskih prostora koje je s početka 20-ih godina XX veka bilo ravnopravno uključeno u međunarodna avangardna strujanja.

Zenitističko pozorište- Josip Seissel i Miloš Somborski, pripadnici maldozenitističke grupe Traveleri (osn. 1922)

Izložba u Galeriji Rima “Časopis Zenit (1921-1926) – Sto godina od pokretanja avangardnog glasila” prati sudbinu tog časopisa, koja je nerazlučno povezana i uslovljena sudbinom Micića, ideologa zenitizma. Postavka obuhvata hronološki zasebne celine sa posebnim tematskim osvrtima na važne zenitističke aktivnosti i delatnosti. Autorke izložbe su kustoskinje Galerije Rima Nevena Martinović i Marija Stanković, a biće otvorena do 1. marta.