Predstavljen Umetnički savet Galerije u KC “Perilo”

Na konferenciji za štampu u prostorijama udruženja “Perilo Zabrežje” Milan Katić, Marija Vuković Biserko i Marija Čolić objavili su da je 7.1.2021. godine oformljen Umetnički savet Galerije u Kulturnom centru “Perilo”.

Umetnički savet Galerije čine: fotograf Branko Belić (počasni član), dugogodišnji član redakcije nedeljnika NIN, dobitnik Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije i Nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, zatim istoričarka umetnosti Marija Vuković Biserko, istoričarka umetnosti Milena Nedeljković, akademska slikarka Marija Čolić, Profesor Crtanja i slikanja u Školi za dizajn Maja Milovanović i Umetnički Saradnik za vajarstvo na FPU Marko Crnobrnja.

U sklopu uspešno realizovanog projekta “Evropa i kolekcije Perilo”, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije udvostručena je površina Glavne galerije KC “Perilo” na Zabrežju. Organizatori su izjavili da se nadaju da će prošireni galerijski prostor na izletištu na reci Savi van urbanog okruženja uz kulturno-istorijsko nasleđe koje udruženje “Perilo Zabrežje” deset godina obrađuje i prezentuje, omogućiti umetnicima i publici novu priliku za kulturu i uživanje u umetnosti.

Najavljen je prvi otvoreni konkurs za umetnike koji će uskoro biti raspisan.

One Reply to “Predstavljen Umetnički savet Galerije u KC “Perilo””

 1. Čestitam. Umetnički savet je kulturna elita Obrenovca (a ,,i šire”). Napredovanje KC Perilo u gotovo nemogućim materijalnim i duhovnim uslovima svih ovih godina, zadivljujuće je.
  Imam utisak da svega toga ne bi bilo da nije Milana Katića koji je imao viziju a potom snagu i upornost onoga ko zna šta su prave kulturne vrednosti, kako se neguju i unapređuju.
  Očigledno, okupio je oko sebe najbolje, časne zaljubljenike u umetnost i svekoliku duhovnost. Oni su se međusobno prepoznali i postali tim, za ugled.
  Obrenovac se ovim KC može dičiti i pred drugim, mnogo većim gradovima u Srbiji, a bogme i u regionu, kako se eufemistički nazivaju bivše republike poslednje Jugoslavije.
  Verujem, zato, i da ima svaku materijalnu i moralnu podršku od lokalne samouprave, koju nisam video da se pominje. Kao što se pominje podrška pojedinih republičkih, gradskih institucija, ambasada i fondacija.
  Pa ako je to propust, ispravite ga.

Comments are closed.