Razgovor sa Žaretom iz benda “Brattss” i najava drugog Air Fest-a u Obrenovcu 24-25. juna

U Obrenovcu na obodu zabranske šume na prostoru iza kafane “Kod tri lepe” u dva dana 24. i 25. juna biće održan drugi rok ekološki festival Air fest (oficijelni sajt LINK), na kojem će nastupiti jedanaest bendova, pozorišna trupa Hator (LINK), a program će uključiti ekološku radionicu i konferenciju na kojoj će učestvovati RERI (LINK). Festival se održava pod sloganom “prodišimo”, a organizatori su najavili dobar provod i angažovan program koji nedostaje u sve zagađenijem Obrenovcu. Cena dnevne karte je 600 dinara, a za oba dana je 1000 dinara i može se kupiti u prostorijama “Kod tri lepe”.

Program festivala uključuje 4 benda iz Obrenovca: U zmajevom gnezdu, Brattss, Bendover i zvezde prve večeri – Oslobodioce, dva cover benda: Lutke na koncu (Kud Idijoti tribute), BandX (AC/DC tribute) i pet etabliranih bendova: Multietnička atrakciju, Void Inn, Samostalni referenti, Atheist Rap i zvezde druge večeri Artan Lili. Program će otvoriti specijalna gošća festivala Olivera Dragićević Skvo.

Darko Ostojić gitarista i pevač grupe “Brattss” nastupa u 19.30h na drugom Air Fest-u na lokaciji “Kod tri lepe”

Bend Brattss su Darko Ostojić – gitara i glas, Žarko Ostojić – gitara i glas, Nebojša Ristić Šone – bas i Vladica Jovanov – bubnjevi.

Brattss (LINK) je obrenovački rokenrol bend tvrđeg zvuka u kojem se osećaju uticaji heavy metala. Članovi benda su četvorica izuzetnih instrumentalista koji su na sceni dugi niz godina. Njihove autorske pesme odlikuju zahtevne gitarske deonice u nestandardnoj ravnopravnoj podeli između braće Ostojić. Projekat oko kojeg su se udružili je za “svoju dušu”, te je autentičan po izrazu i gruvu sa virtuoznim deonicama. Nastupaju i kao cover bend koji izvodi pesme bendova: Metallica, Lenny Kravitz, Jimi Hendrix, Guns n roses, Faith no more itd, od domaćih Partibrejkers, Psihomodo pop, Leb i sol, Riblja čorba itd.

Spot za pesmu “Brzalica” nekadašnjeg KGB-a današnjeg Brattss 2013-

Medij Zabrežje ugostio je Žarka Ostojića Žareta pred nastup na drugom Air Fest-u 25. juna od 19.30 h.

RAZGOVOR sa Žaretom iz Brattss vodio je ispred medija Zabrežje Milan Katić.

Zabrežje: Otvarate drugi dan drugog Air Fest-a 25. juna u 19 časova nakon duge pauze zbog korone. Da li ste se uželeli svirke i šta ćete ponuditi sa bine publici?

Brattss: Da. Dugo nismo nastupali. Uželeli smo se, naravno. Kako ne bi. Tako da će sa bine u subotu da praše gitare uz artiljerijsku podršku velikog Vladice Jovanova. Rock čvrst i težak. Hard and Heavy, što bi naš narod rek’o.

Zabrežje: Zašto je bend promenio ime iz KGB u Brattss? Svakako ovo drugo ime je zanimljivije jer je i duhovito.

Bratts: Kada sam na kružnom toku, na izlasku iz Obrenovca video bilbord sa reklamom za neku zanatsku firmu koja se zove KGB, shvatio sam da je vreme da promenimo ime.

Zabrežje: Da li ste spremili materijal za izdanje i kada album može da se očekuje u prodaji?

Bratts: Materijala ima. Album je u pripremi, ali ne znam tačan datum izdavanja.

Zabrežje: Air Fest je festival koji uključuje i cover bendove – dakle ne forsira isključivo autorske projekte. Da li ćete svirati cover-e na koje ste navikli Obrenovčane?

Bratts: Ovaj put ne. Minutaža nam ne dozvoljava ni da odsviramo sve autorske stvari. Tako da kaveri, neki drugi put.

Zabrežje: Skoro je Udruženje “Perilo Zabrežje” (osnivač medija Zabrežje) ugostilo udruženje iz Pančeva “Elektriku” u sklopu aktivnosti Nezavisne kulturne scene Srbije. Pričali smo na tribini o lokalnim kulturnim politikama, pa smo pominjali bendove iz Pančeva koji imaju zapažene karijere – Buč Kesidi, Iskaz, Ljubičice itd, koji svi listom nastupaju u njihovoj dvorani Apolo u sklopu Doma kulture u Pančevu. Zbog lokalne podrške bendovima i ostvarenog relevantnog kvaliteta na koncertnim dešavanjima, pančevački bendovi realizuju rasprodate koncerte u Beogradu (primer dva koncerta u Domu omladine u Beogradu benda Buč Kesidi). Da li se sećate nekog dobrog rok ili alternativnog koncerta u obrenovačkom Javnom preduzeću Sportsko kulturni centar koji ima dve odlične bine i leti manifestaciju “Obrenovačko leto”? Imate li informaciju zašto su rok koncerti izbačeni iz obrenovačkog Doma kulture i ko je taj izbacivač?

Brattss: Lepo je čuti da postoje i takvi primeri lokalne saradnje i podrške. Bravo za Pančevo. Koliko ja znam Obrenovac se time ne može pohvaliti.” Zar je važno tko je kriv, dok me pitaš gdje si…”

24. jun Zabrežje