“Neko drugo ja” – Hator, Perilo Zabrežje i Elektrika – Obrenovac i Pančevo 3-4.12.

U okviru Festivala „Na Sopstveni Pogon“, koji podržava Nezavisna Kulturna Scena Srbije 3-4. 12. 2021 tri udruženja, dva iz Obrenovca: Hator (opširnije LINK) i Perilo Zabrežje (članica NKSS-a od 2020) i gostujuće udruženje iz Pančeva – Elektrika (opširnije LINK) organizovaće u prostoru Pozorišta dvorišta Hator (Miloša Obrenovića 114, Obrenovac) manifestaciju sa ukupno šest različitih događaja pod nazivom „Neko drugo ja“.

“Jednominutne drame” Pozorišta Hator u režiji Jelene Luetić (LINK)

Najpre će 3. 12. 2021. u 19 časova časova biti otvorena izložba „Zenitističko pozorište u Kolekciji Perilo“, u postavci Marije Vuković Biserko (uskoro opširnije). Publika će moći da pogleda fotografije Zenitističkog pozorišta, materijale koji su izvođeni 1922. godine, kao i jedan broj savremenih radova inspirisanih Zenit pokretom. Istovremno, sa početkom u 19 časova diplomirani režiser FDU u Beogradu Aljoša Dakić i umetnica Isidora Stojanović, kao Duo Aljoša Dakić i Isidora Stojanović održaće koncerta na didžiriduu / umetnički live act „Elektrika duo“ (uskoro opširnije). Program će se nastaviti pozorišnom predstavom Hatora, „Jednominutne drame“ u režiji Jelene Luetić (opširnije LINK) od 20 časova, nakon koje će biti prikazan dokumentarni film “Nova umetnost dvadesetih godina- zenitizam, dadaizam, konkstruktivizam” režisera Dragomira Zupanca iz 1983. godine, u kojem su govorili umetnici Mihailo Petrov, Josip Sajsl, August Černigoj, Eduard Stepančić i istoričari umetnosti Jerko Denegri, Irina Subotić, Miodrag Proptić i drugi.

Predstavljanje knjige Milana Katića “Perilo KOlekcija, hemičar Svetozar Varićak i arhitekta Miloš Somborski” (LINK)

Drugog dana programa 4.12.2021. najpre će Aljoša Dakić, održati „Avangardnu radionicu za osnovce“ za polaznike Hatora od 11 časova (uskoro opširnije). Od 18 časova biće predstavljena knjiga Milana KatićaKolekcija Perilo, hemičar Svetozar Varićak i arhitekta Miloš Somborski“, čije izdavanje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije (opširnije LINK). Završni događaj Festivala je tribina „Lokalne kulturne politike nekada i sada“ (uskoro opširnije), na kojoj će od 19 časova učešće uzeti, pored predstavnika udruženja organizatora, aktivista i kolumnista Portala mašina.rs – Stefan Aleksić (opširnije LINK). Organizatori su izrazili nadu da će se povodom tema, kao što su „analiziranje rada lokalnih medija“ i „analiza budžetske i logističke podrške kulturi“, odazvati zainteresovani učesnici kulturnog života Obrenovca i Pančeva, te da će live prenos na društvenim mrežama i potom snimak doprineti rasvetljavanju činjenica o vremenu u kojem živimo, kulturi sećanja i o mogućim daljim pravcima unapređenja i obogaćivanja kulturnog života Obrenovca i Pančeva.

Programom je predviđeno da se predstave i video, strip i ostala izdanja Hatora, Perilo Zabrežja i Elektrike.

Manifestacijom udruženja obeležavaju stogodišnjicu pokretanja jedinog autentičnog jugoslovenskog avangardnog umetničkog pokreta Zenit i izlaženja istoimenog časopisa (izdavan u Zagrebu i Beogradu 1921-1926). Manifestacijom biće predstavljena uloga koju je u istom imao fotograf i potonji arhitekta-urbanista Miloš Somborski. Somborskog i njegov Akademski klub Treveler možemo smatrati začetnicima umetnosti performansa. O fotografijama performansa iz Kolekcije Perilo izdat je tekst u knjizi Milana Katića, a otud i naziv „Neko drugo ja“ i preporuka od organizatora da se dođe sa šeširom na glavi.

Hator i Perilo Zabrežje – saradnja na Festivalu “Oslobađanje 2015”