Deponija uglja odvežena je sa Zabrežja – u toku je sanacija terena

Nakon obaveštenja od strane direktorke Virom group DOO, gospođe Vesne Nešić, da će divlja deponija uglja i ugljene prašine istovarena 5-6. jula na Zabreški kej – popularno kupalište na savskom priobalju u Obrenovcu, biti uklonjena počev od petka 21. jula (ovde LINK) u narednih deset dana do 1. avgusta, Portal “Zabrežje” je obišao tok radova 26. jula u 18 časova.

Deponija uglja je odvežena sa Zabrežja – u toku je sanacija terena (foto: Milan Katić, 26. jul u 18 časova)

Kao što je moguće ustanoviti na osnovu zabeleženih fotografija, najveći deo uglja je uklonjen – ostalo ga je još vrlo malo. Ostao je šut na savskom bedemu i stepeništu koje vodi ka obrenovačkom kupalištu keju, kao i određena količina ugljene prašine na zemlji. Sam prilazni put Zabreškom gradu nema oštećenja i, iako nisu na svim kamionima ispoštovani zakonski propisi i obećanje od Virom group DOO da će imati cirade – na putu nema uglja.

Šut je navežen na prolaz ka kupalištu – keju.

Po neformalnim informacijama dobijenim na terenu od radnika Virom group DOO stanje od pre njihovih radova podrazumeva da je šut, koji je sada na bedemu, bio razasut međ korovskim biljkama visine do dva metra na temelju nekadašnje solare, koja je u procesu privatizacije postala vlasništvo firme Nikoop DOO.

Protestni skup 17.7.2023. Grupa građana “Ne damo Zabrežje” (foto: Milan Katić – klikom na fotografiju video snimak celog protestnog skupa)

Meštani Zabrežja, ponajpre Darko Maksimović, Dejan Marinković, Mladen Srećković, Nenad Srećković i Vladimir Radosavljević sa još oko 150 članova napravili su grupu “Ne damo Zabrežje”, koja je reagovala da bi zaštitila Zabrežje, ali i ostale Obrenovčane iz razloga što se u neposrednoj blizini lokacije istovara uglja – nalazi vodovod Obrenovca, o čemu je pisao Portal “Zabrežje” (ovde LINK, ovde LINK i ovde LINK).

Osnivači Grupe građana “Ne damo Zabrežje” Nenad Srećković, Darko Maksimović, Dejan Marinković, Mladen Srećković i Vladimir Radosavljević (sleva na desno) (foto: Milan Katić, 17. jul 2023)

Članovi grupe “Ne damo Zabrežje” pravovremeno su reagovali, organizovali više protesta i sprečili veću katastrofu u komunikaciji i u koordinaciji sa nadležnima iz GO Obrenovac (predsednik Miloš Stanojević) i Mesne zajednice Zabrežje (predsednik Nikola Belić).

Velika nelegalna deponija uglja pre sklanjanja 16.7.2023.